Biblioteket

Välkommen till skolbiblioteket på Bromstensskolan! Här är du välkommen att läsa, söka information, arbeta i grupp eller arbeta på egen hand. Bokprat ordnas för alla elever vid behov och önskemål.

Så hittar du till biblioteket

Biblioteket är beläget på bottenvåningen i C- huset.

Öppettider

Biblioteket håller öppet så gott som hela förmiddagarna måndag- torsdag. Öppettider finns anslaget på dörren.

Så fungerar det

I förskoleklass får du som elev ett lånekort som gäller t.o.m. åk 6. Lånetiden är fyra veckor och det finns möjlighet att låna om boken. Om du tycker att det är svårt att hitta en bok som verkar intressant, så finns oftast en märkning på bokryggen som talar om vilken kategori boken tillhör; såsom fantasy, humor, hästar, kärlek, sport eller spänning. Här finns också en tipspärm med boktips, både från barnensbibliotek.se, skolbibliotekarien och från enskilda elever. I biblioteket finns en stationär PC där elever kan söka böcker på författare, titel, ämnesord, årtal och serier. Det finns även tillgång till databaserna NE (nationalencyklopedin), Landguiden och Mediearkivet. Du är varmt välkommen att lämna boktips och önskemål om inköp av böcker. Du kan komma mellan lektioner för att låna nya böcker så snart du läst ut en bok. Kanske är förmiddagsrasten ett ypperligt tillfälle att kika in?

Utbud

Under läsåret 2019-2020 fortsätter vi att köpa in böcker, så att ni som Bromstensskolans elever ska få tillgång till ny och intressant litteratur.

Följande avdelningar hittar du på biblioteket idag:

• Bilderböcker.
  • Börja läsa-böcker.
  • Gröna hyllan – Skönlitteratur för barn mellan 6 och 9 år.
  • Blåa hyllan – Skönlitteratur för barn och ungdomar mellan 9 och 15 år.
  • Orangea hyllan- Facklitteratur.
  • Lilla hyllan – Seriealbum, Sagosamlingar, tidningar, poesi och drama.

Bibliotekets uppdrag

Bibliotekarien arbetar liksom lärare och pedagoger enligt läroplanen och skolans mål. Mer specifika uppgifter är att:

• skapa och upprätthålla en demokratisk stimulerande miljö för lärande genom att väcka läslust, fantasi och nyfikenhet, till exempel genom bokprat
  • hålla sig à jour med kulturella händelser, ny skön- och facklitteratur samt ny forskning inom skolans ämnen för att kunna köpa nya medier och hjälpa elever och lärare att hitta rätt bok/information som passar just dem
  • hjälpa elever med läs- och skrivsvårigheter i egenskap av talboksregistrerare
  • prioritera minoritetsgrupper genom att erbjuda litteratur på modersmål och lättläst svenska

Biblioteket har ett nära samarbete med Medioteket inom utbildningsförvaltningen för en fortsatt pedagogisk utveckling.

Talbok

Skolbiblioteket har talbokstillstånd för nedladdning av talböcker via legimus.se MTM digitala bibliotek. Detta innebär att elever med läshinder snabbare kan få tillgång till böcker.